Bubbelplast – för-och nackdelar

Vid alla transporter är man tvungen att skydda det som ska transporteras mot stötar och klämskador, och det görs på många sätt med olika material. Ska du som privatperson posta något som är antingen ömtåligt måste du välja ett bra emballage, hårt eller mjukt. Ett mjukt förpackningsmaterial som klarar stötar mycket bra är bubbelplast men vilka för- och nackdelar har ett sådant material?

Fördelarna är uppenbara, ska något skickas med posten måste materialet vara lätt men ändå ge ett gott skydd. Dessa båda kriterier uppfyller bubbelplast mer än väl. Det är dyrt att skicka saker med posten och man betalar efter vikt vilket innebär att materialet inte får väga för mycket. Något som har blivit mycket populärt är att köpa små billiga saker från Kina på exempelvis eBay.

Då de beställda varorna kommer är de oftast inslagna i några lager bubbelplast. En annan fördel med bubbelplast är att det går att forma hur som helst runt vilka produkter som helst. Bubbelplast kan även användas som isolering i väggar och som lock på en utomhuspool för att behålla värmen, ett material som kan användas till mycket.

Vissa nackdelar finns dock på grund av eller kanske tack vare den stora volymen på bubbelplasten. Den kan vara svår att lagra och bubbelplasten bidrar starkt till att öka volymen på sopor. Plast är inte ett förnybart ämne så ur miljösynpunkt tär plasten på jordens resurser. Det finns alternativa råmaterial till framställning av bubbelplast som är miljövänliga och som bryts ner på relativt kort tid. En sådan utveckling är välkommen då vi vet att bubbelplasten har kommit för att stanna.